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Response to requests provided in the Procedure Platform 
 

 
Question Answer 

In reference to article 8 of Call for Proposal 
(Terms of funding and financial reporting) - 
do You expect each periodic report to be 
formally audited and certified by external 
auditor or just the final one (assuming the 
criteria stated in Article 20 .2 of Template 
Sub-Grant are met)? 

According to what is stated in Article 8. Terms 
of funding and financial reporting of the Call for 
Proposals, audited financial statements have to 
be submitted as part of the periodic technical 
and financial report by the subgrantees in 
correspondence with the contractual events 
identified in the Contract. 

Furthermore, as indicated in Article 20.2 
Periodic reporting: Technical reports and 
financial statements of the Sub Grant 
Agreement Template, the financial part of the 
periodic report includes “the certificates on the 
financial statements (CFS) for each subgrantee 
if one of the following conditions is met:  

o the cumulative amount of 
payments the subgrantee 
requests as reimbursement of 
actual costs (and for which no 
certificate has yet been 
submitted) is > EUR 325 000 or 
more  

o the maximum grant amount 
indicated for that subgrantee in 
the estimated budget as 
reimbursement of actual costs is 
EUR 750 000 or more.” 

 

In reference to article 4.3 and 4.4 of Call for 
Proposal and article 9.1 of Template Sub-
Grant (Conditions for participation) - Are 

As stated in Article 4.2 Participation conditions 
of the Call for Proposals, financial support shall 
be granted only to economic operators, or shall 
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the services usually acquired at sensor 
destination (building services, Insurance, 
Hosting etc.) covered by definition of non-
sensitive activities and therefore despite 
obtained from non-EU companies - eligible or 
not? 

involve only economic operators (whatever 
their position in the subcontracting chain) 
which shall fulfil the eligibility conditions 
specified in the same article. 

In reference to article 4.2 of Call for Proposal 
- Is it obligatory that Consortium 
Coordinator is the owner of the equipment at 
the moment of partial payments or just prior 
to final payment? At which point of time the 
ownership of equipment should be past over 
the Coordinator by other members of 
Consortium - to ensure direct costs of 
equipment are eligible? 
 

The Coordinator needs to be the owner of the 
sensor anytime before the ending date of the 
project which will be stated in Article 4. 
Duration and starting date of the Contract 

 

In reference to article 5.2.1 of Call for 
Proposal (Criteria of eligibility), point vii: 
what kind of verification or testing is 
expected to be performed by Subgrantee to 
justify the costs? 

The costs incurred in by the Sub-Grantee in the 
project are justified through the submission of 
Certified Financial reports. As mentioned in 
Article 8. Terms of funding and financial 
reporting of the Call for proposals, “The method 
of financial reporting is explicitly set out in Art. 
20 of the Subgrant Agreement template.” More 
specifically, Article 20.2 Periodic reporting: 
Technical reports and financial statements of 
the Sub-Grant Agreement Template specifies 
that: The financial statements must detail the 
eligible costs and contributions for each budget 
category and, for the final payment, also the 
possible revenues for the action. All eligible 
costs and contributions incurred should be 
declared.  
 

In reference to Article 6.2 point C2 of 
Template Sub-Grant - Is there feasibility to 
declare the assets as 'full Capitalised costs' 
meeting the eligibility criteria and recorded 
under a fixed assets account at local 
accounting standards (polish) or it is 
obligatory to have implemented international 
accounting standards for purpose of such 
classification? 
 

International accounting standards have to be 
respected 
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Concerning the co-financing to be 
contributed by the Beneficiary (either by way 
of own resources or by financial contribution 
from third parties), please clarify if the co-
financing implemented prior to the kick-off 
of the EU SST activity, subject to this Call for 
Proposal, is eligible 

The rules to be followed for the eligibility of the 
cofinancing are the same that apply to incurred 
costs and that are mentioned in Article 5.2.1 
Criteria of costs eligibility of the Call for 
proposals: The starting date of cost eligibility 
can not be prior to the date of the contract 
signature. Costs eligible for (co-)financing may 
not have been incurred prior to this date. 

In reference to article 5.2.1 of Call for 
Proposal: In case of sensor upgrade, are the 
costs of sensor depreciation eligible - if the 
sensor capitalisation occured before the 
agreement date? Or Just the costs of upgrade 
of existing sensor are eligible, but not the base 
depreciation? 
 

For all information on equipment costs 
eligibility please refer to Article 6.2 of the 
Template Sub-Grant and to the rules set out in 
the Annotated Model Grant Agreement 
published in the European Commission 
websites. 
 

In reference to article 8 of Call for Proposal: 
what level of pre-financing is available in the 
tender? 

The amount of pre-financing, schedule and 
modalities will be set out in Article 21.1 of the 
Contract. It is expected that the amount will not 
exceed 20% of the total funding. 
 

Innovative Commercial Sensors, Statement 
of works, pages 19-21. In DATA-REQ-22 
Slant Total Electron Count, TROPO_DYR, 
TROPO_WET measurements are defined as 
requested measurements (i.e., could be 
provided, good to have but not mandatory). 
In DATA-REQ-26 these measurements are 
defined as must have (i.e., shall be provided). 
As the mentioned parameters influence 
mostly the radio waves and do not impact 
much the visible light wavelength range, we 
would like to ask for clarification if they are 
a hard requirement (i.e., must have) for 
optical sensors in DATA-REQ-26. We would 
also like to ask about the acceptable method 
or required device precision, accuracy for the 
mentioned measurements, as precise and 
accurate methods may be expensive. 
 

The requirements are intended relevant only for 
radars sensors, for optical assets can be ignored. 

We already have in our portfolio several 
software packages, including a FITS to TDM 
conversion, which we intend to use in the 

For all information on equipment costs 
eligibility please refer to Article 6.2 of the 
Template Sub-Grant and to the rules set out in 
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project. Did the annual license of those SWs 
can be considered as cofinance? Did the 
existing IPR on sensor design can be 
considered co financing? 

the Annotated Model Grant Agreement 
published in the European Commission 
websites.  
With reference to the existing IPR on sensor 
design they cannot be considered as co-funding. 
 

In reference to Sub-Grant agreement 
template article 21: is it acceptable to 
accelerate project and organize preFar 
meeting in less than 6 months from last CIR 
and schedule payments at CIR#1, CIR#2 and 
FAR (assuming no payment at preFAR 
stage)? 

The payment plan will be finalized at the 
contract signature stage and will be included in 
the final Article 21 of the Sub-Grant Agreement. 

 
Il RUP 

Roberto Formaro    
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